Ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι θα πνέουν σήμερα Τετάρτη σε όλο το Αιγαίο αλλά και στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Σύμφωνα με το meteo, αναμένονται να σημειωθούν δυνατές ριπές ανέμου το απόγευμα, οι οποίες προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 60-70 χλμ/ώρα και κατά τόπους τα 80-90 χλμ/ώρα σε περιοχές της νότιας Εύβοιας, των Κυκλάδων και της νότιας Κρήτης.
Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτές τις μέρες ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υψηλός σε πέντε περιφέρειες.
Σήμερα και αύριο η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ από την Παρασκευή θα αρχίσει να ανεβαίνει και πάλι.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).
Οι περιοχές που κινδυνεύουν είναι οι παρακάτω:
Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
Περιφέρεια Κρήτης
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
Διχασμένοι οι μετεωρολόγοι για τον Αύγουστο
Διχασμένοι δείχνουν να είναι οι μετεωρολόγοι σχετικά με την πρόγνωση των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν τον Αύγουστο. Αν και αρχικά έκαναν λόγο για συνθήκες καύσωνα με 40άρια, αργότερα ανέφεραν υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, αλλά όχι καύσωνα και έντονες βροχές.
Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του στα social media, ενημέρωσε πως η ζέστη θα “επιμείνει”, παρότι σε αρκετές περιοχές σημειώθηκε μία πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας τις προηγούμενες ημέρες.
Όπως επεσήμανε ο κ. Κολυδάς, η κατάσταση αυτή δεν επικρατεί μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα σε όλη τη Βαλκανική χερσόνησο, με θερμοκρασίες 3 με 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα και μέσες μέγιστες τιμές που αγγίζουν τους 38 βαθμούς Κελσίου.
“Παρά την πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας στην Αθήνα ο υδράργυρος σε γενικές γραμμές τις επόμενες μέρες διατηρείται σε επίπεδα κατά 5 περίπου βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή. Γενικότερα όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη τη Βαλκανική διατηρούνται οι θερμοκρασίες τουλάχιστον κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα με μέσες μέγιστες τιμές περί τους 38 °C”, ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.
Προειδοποίηση Μαρουσάκη για βροχές
Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε πως η τρέχουσα εβδομάδα έχει μεν ζέστη αλλά όχι συνθήκες καύσωνα, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για βροχές που μπορεί να δημιουργήσουν και προβλήματα
“Δε νομίζω ότι έχει υπάρξει άλλο καλοκαίρι που να έχει χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ ο όρος “καύσωνας”.
Ναι πράγματι φέτος βρισκόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από την επίδραση υψηλών εως και πολύ υψηλών θερμοκρασιακών τιμών, συνθήκες οι οποίες επιβαρύνουν σημαντικά τον ανθρώπινο οργανισμό. Άλλο αυτό και άλλο σε κάθε κύμα ανόδου του υδραργύρου να γίνεται λόγος για καύσωνα.
Επίσης το να γίνονται συγκρίσεις των μετρήσεων του σήμερα με αντίστοιχες πολλών ετών πίσω και να διαπιστώνουμε ότι σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο δε νομίζω ότι έχει κάποιο νόημα μιας και τότε είχαμε ένα εντελώς διαφορετικό πλήθος σταθμών όπως επίσης το τότε δίκτυο λειτουργούσε κάτω από άλλες συνθήκες και με άλλες προδιαγραφές.
Όλα τα παραπάνω σηκώνουν πολύ συζήτηση, συζήτηση η οποία αφορά την επιστημονική κοινότητα και τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας. Και πρέπει κάποια στιγμή η συζήτηση αυτή να γίνει και να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών πάνω στο οποίο θα μπορέσουμε στο μέλλον να στηρίξουμε τα συμπεράσματά μας που θα μας οδηγήσουν στην αλήθεια όσο βέβαια μας επιτρέπουν τα όρια λειτουργίας της ατμόσφαιρας και της Φύσης γενικότερα.
Μέχρι όμως να γίνουν αυτά (αν γίνουν και κυρίως αν θέλουμε να γίνουν), θα υπάρχουν πάντα πολλά ερωτηματικά για το αν όντως τα συμπεράσματά μας είναι σωστά ή είναι τα ίδια που θα καταλήγαμε χρόνια πριν αν χρησιμοποιούσαμε τα αντίστοιχα εργαλεία και τότε.
Θυμάμαι από τις πρώτες ημέρες κιόλας στα έδρανα του τμήματος Φυσικής, δινόταν μεγάλη βαρύτητα στο πώς μετράμε ένα μέγεθος (π.χ θερμοκρασία), όπως επίσης και το όργανο που θα χρησιμοποιήσουμε γι’ αυτή τη μέτρηση.
Σε ότι αφορά τώρα στα περί νέου καύσωνα κτλ, μέχρι και το τέλος της εβδομάδας δε φαίνεται κάτι τέτοιο (μετεωρολογικά τουλάχιστον….), με τα μελτέμια να κυριαρχούν και τη ζέστη να είναι πιο έντονη προς τα δυτικά και το νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Στο πρώτο μας διάγραμμα μπορείτε να δείτε τις καμπύλες κύμανσης της θερμοκρασίας όπου έχουμε επισημάνει με τις μαύρες γραμμές τα όρια κατά κάποιο τρόπο της ζέστης, ενώ στον δεύτερο χάρτη σημειώνουμε με τα λευκά βέλη τους χρωματισμούς που οδηγούν σε καύσωνα και που σε καμία περίπτωση δεν απασχολούν τη χώρα μας.
Ας λάβουμε υπόψη μας ότι μια μέγιστη θερμοκρασία της τάξης των 35 με 36 βαθμών
θεωρείται κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και άρα οι 38 π.χ βαθμοί που θα συναντήσουμε στα δυτικά μακριά από την επίδραση του μελτεμιού δεν θα πρέπει να αποτελούν είδηση. Κάθε καλοκαίρι τα βιώνουμε αυτά, μην τα θεωρούμε και όλα ακραία!
Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!
Υ.Γ. Αυτή η πολύ μεγάλη περίοδος ξηρασίας φαίνεται να λαμβάνει τέλος μιας και υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα και με το μακροπρόθεσμο σύστημα πρόγνωσης που τρέχουμε για διαμόρφωση τύπου κυκλοφορίας που θα φέρει ένα ικανοποιητικό διάστημα με αρκετές βροχές.
Θα το αναλύσουμε περισσότερο μέσα στον Αύγουστο το όλο αυτό θέμα που ταλαιπωρεί τους αγρότες μας.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κι ενδεχόμενα προβλήματα από τις βροχές που φαίνονται”.
Πηγή: thetoc.gr