ΔΕΘ: Σφοδρή ήταν η αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση είναι πλήρως απομονωμένη. Ολα τα κόμματα αντιτάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για το ¨κύκνειο άσμα του Μητσοτάκη, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρεται σε ένα κρεσέντο δημοσιονομικού λαϊκισμού, το ΚΚΕ για πρόκληση της νοημοσύνης των εργαζομένων, Η Ελληνική Λύση ακούσαμε πολλά θα από τον πρωθυπουργό ο οποίος οδήγησε τη χώρα στην επισιτιστική, οικονομική και ενεργειακή κρίση και το ΜέΡΑ 25 αν άκουγε κανείς τον Μητσοτάκη «θα νόμιζε πραγματικά πως δεν ζει στη χώρα της Μητσοτάκης Α.Ε. των ολιγαρχικών κλοπών και των κυβερνητικών υποκλοπών.»
Πιο αναλυτικά οι αντιδράσεις των κομμάτων
ΣΥΡΙΖΑ: «Κύκνειο άσμα Μητσοτάκη»
Ο πρωθυπουργός των υποκλοπών και της ακρίβειας πραγματοποίησε σήμερα τη τελευταία του ομιλία στη ΔΕΘ, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο κύκνειο άσμα του προσπάθησε με πολύ κόπο και ιδρώτα να περιγράψει μια φωτεινή Ελλάδα του ίδιου και των φίλων του που έχουν ρημάξει τα δημόσια ταμεία. Για τους εργαζόμενους, όμως, τους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες απλά προανήγγειλε ακόμα μεγαλύτερη φτωχοποίηση, ανέχεια και αδιέξοδα, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου
Οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι ο Πρωθυπουργός έκανε μια προεκλογική ομιλία, μήπως και πείσει τους βουλευτές και το κόμμα του, που αρνούνται να τον υπερασπιστούν στο ζόφο που έχει πνίξει την πολιτική ζωή της χώρας. Και προσθέτουν:
Πρώτον, τον ενημερώνουμε ότι «η Ελλάδα πλησιάζει να γίνει ευρωπαϊκή χώρα» γιατί ο ίδιος και το παρακράτος του όποτε και αν γίνουν εκλογές θα αποτελέσουν παρελθόν. Αφιέρωσε μισή φράση για το όργιο παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, κάνοντας λόγο για «επιχειρησιακό λάθος». Δεν διευκρίνισε όμως εάν το λάθος ήταν ότι μας άκουγε όλους ή ότι τον καταλάβαμε.
Δεύτερον, επιβεβαίωσε πως ο ίδιος είναι ο υπ’ αριθμόν 1 παράγοντας πολιτικής αστάθειας και προανήγγειλε εμμέσως νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, επιβεβαιώνοντας πως κάνει τους θεσμούς και το Σύνταγμα κουρέλι ανά πάσα στιγμή, μόνο και μόνο για να πείσει τους βουλευτές του πως υπάρχει ελπίδα να ξανά είναι πρωθυπουργός. Μάταια, όμως γιατί καμία τέτοια ελπίδα δεν υπάρχει. Ο κ. Μητσοτάκης είναι απερχόμενος πρωθυπουργός και αυτό το γνωρίζουν ακόμη και όσοι βρέθηκαν σήμερα στο Βελλίδειο.
Τέταρτον, συγχαίρουμε τον κ. Μητσοτάκη που «πουλάει» αυξήσεις στις συντάξεις με τη ρύθμιση του 2017 του ΣΥΡΙΖΑ, που τις προέβλεπε από τότε για το 2023. Αντί για ψέματα, όμως, οι συνταξιούχοι περίμεναν να τους αποδώσει τα αναδρομικά που τους έκλεψε για δεύτερη φορά η ΝΔ.
Ο κ. Μητσοτάκης της ακρίβειας και των υποκλοπών έχει πολιτικά τελειώσει. Το κρίσιμο είναι να φύγει μια ώρα αρχύτερα προτού τελειώσει μαζί του και η χώρα, καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Δημοσιονομικός λαϊκισμός
Η Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει πως ο Πρωθυπουργός επιδόθηκε σε ένα κρεσέντο δημοσιονομικού λαϊκισμού. Αφήνοντας ενοχικά εκτός κάδρου στην αποψινή ομιλία του το κράτος δικαίου, τη θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Με παραδειγματική καθυστέρηση αναγνώρισε το οξύ στεγαστικό πρόβλημα των νέων οικογενειών και των φοιτητών, που φέτος αποτέλεσε ένα τα μεγαλύτερα εμπόδια στις σπουδές τους. Επίσης, αναγνώρισε την ανάγκη των ενεργειακών κοινοτήτων και των φωτοβολταϊκών στις στέγες ξεχνώντας όμως ότι λίγες εβδομάδες πριν με νόμο της ΝΔ οι ΑΠΕ πηγαίνουν στα χέρια των λίγων και ισχυρών.
Έστω και με αυτά τα ψήγματα φαίνεται ότι η ΝΔ δεν παρακολουθούσε απλά , αλλά πολύ προσεκτικά τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, που έχει προτείνει τεκμηριωμένες λύσεις σε αυτά τα θέματα πολύ νωρίτερα.
Ο κ. Μητσοτάκης οδηγούμενος από την εξουσιομανία του και βλέποντας τους πολίτες να του γυρνούν την πλάτη, θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην καρέκλα του γι’ αυτό επένδυσε εκ νέου στο δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», επιλέγοντας στην θεσμική εκτροπή που πρωταγωνιστεί αυτός και το περιβάλλον του, να προσθέσει και την θεσμική ανακολουθία, καταλήγει το κόμματου Νίκου Ανδρουλάκη.
KKE: Προκαλεί τη νοημοσύνη των εργαζομένων
«Το πολυαναμενόμενο πακέτο της ΔΕΘ ενόψει του “δύσκολου χειμώνα”, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, προκαλεί τη νοημοσύνη των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών. Όχι μόνο δε συνιστά ουσιαστική ανακούφιση, αλλά αντίθετα διαιωνίζει κι ενισχύει όλους εκείνους τους παράγοντες και μηχανισμούς που ευθύνονται για την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, την επίθεση στο εργατικό λαϊκό εισόδημα, για το σύνολο των προβλημάτων. Γι’ αυτό το λόγο και όσα ελάχιστα εξαγγέλλονται, είτε θα εξανεμιστούν αμέσως είτε θα πληρωθούν με άλλον τρόπο από τον ίδιο το λαό, καταλήγοντας να ενισχύουν μόνο τα κέρδη των ομίλων στην ενέργεια, στις κατασκευές, στις τράπεζες, σε άλλους κλάδους» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την ομιλία του πρωθυπουργού στην 86η ΔΕΘ.
Ελληνική Λύση: Πολλά “θα”
«Σήμερα στο Βελλίδειο, ακούσαμε πολλά “Θα” και πολλά λόγια από τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος οδήγησε τη χώρα στην επισιτιστική, οικονομική και ενεργειακή κρίση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ
ΜέΡΑ25: Μαγική εικόνα
«Αν κάποιος είχε την υπομονή να ακούσει σήμερα τον κ. Μητσοτάκη, θα νόμιζε πραγματικά πως δεν ζει στη χώρα της Μητσοτάκης Α.Ε. των ολιγαρχικών κλοπών και των κυβερνητικών υποκλοπών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.
