15 Απριλίου, 2026

Τηλεφωνικές παρακολουθήσεις: Αρχίζει και επίσημα η μάχη για τις υποκλοπές

Σχετικά άρθρα

Κοινοποίηση

Τηλεφωνικές παρακολουθήσεις: Η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων θα δοθεί σήμερα στη Βουλή, όπου συνεδριάζει στις 13:00 η Διάσκεψη των Προέδρων για να εξετάσει την ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του σώματος.

Το μεσημέρι συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για να αποφασίσει πότε θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, στο διάστημα από την ερχόμενη Τετάρτη έως την Παρασκευή.

Το δεύτερο θέμα και μείζον για την αντιπολίτευση είναι πότε θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και με τι αντικείμενο, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να ζητούν την άμεση σύγκληση της Επιτροπής, ακόμη και πριν από την προ ημερησίας συζήτηση, ώστε να κληθούν για εξηγήσεις η πρώην διοίκηση της ΕΥΠ και οι συναρμόδιοι υπουργοί και αυτή τη φορά να ειπωθεί όλη η αλήθεια.

Από την άλλη πλευρά η κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται πώς προτάσσει την ανάγκη η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών να αφορά τον διορισμό του νέου επικεφαλής της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, σύμφωνα και με τις θεσμικές αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση ως άμεση αντίδραση στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, να εγκρίνει δηλαδή και η Βουλή τον διορισμό.
Υπάρχει και ένα τρίτο θέμα που θα απασχολήσει τη Βουλή, το οποίο δεν είναι άλλο από τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές, στο οποίο έχει ήδη συναινέσει η κυβέρνηση, και, συνεπώς, δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα για τις 120 ψήφους που απαιτούνται.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αντιπολίτευση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τρία σενάρια, τα οποία μπορούν να εκτυλιχθούν τις ημέρες που θα συνεδριάσει η ολομέλεια.

Το πρώτο είναι η κατάθεση μιας πρότασης μομφής από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην ενδεχομένως της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου.

Το δεύτερο σενάριο είναι μια ρελάνς του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα επιχειρήσει να προλάβει μια πρόταση μομφής, ζητώντας ο ίδιος την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το τρίτο σενάριο, το οποίο αποτελεί ήδη εκπεφρασμένη επιθυμία της κυβέρνησης, είναι να διευρυνθεί το έργο της εξεταστικής επιτροπής, να μην περιοριστεί δηλαδή τις παρακολουθήσεις του τελευταίου διαστήματος, αλλά να φτάσει πίσω ακόμη και έως το 2012. Με αυτόν τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει όχι μόνο να βάλει στο κάδρο τον ΣΥΡΙΖΑ για όσα ίσως έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης, αλλά να «ακουμπήσει» και την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει πολιτικά την Σαμαρική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη και νυν υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος θα μπορούσε μελλοντικά να είναι διεκδικητής της ηγεσίας του κόμματος.

Όπως φαίνεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα κάνει άμεσα την κίνηση των πρόωρων εκλογών, τουλάχιστον όχι πριν πάει στη ΔΕΘ με το καλάθι των παροχών που σχεδιάζει, αν και όπως επισημαίνουν πολλοί ποτέ κανένας πρωθυπουργός δεν έχει κερδίσει εκλογές με τέτοιου τύπου παροχές.

Σημειώνεται ότι ήδη από αύριο αναμένεται το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να καταθέσει στον Πρόεδρο της Βουλής το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές.