16 Απριλίου, 2026

Δηλητηρίαση Αμπράμοβιτς κατά των διαπραγματεύσεων με την ουκρανική πλευρά

Σχετικά άρθρα

Κοινοποίηση

Δηλητηρίαση Αμπράμοβιτς: Χαμός με τις αποκαλύψεις που βγαίνουν στο φως για την δηλητηρίαση του Ρώσου ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς, κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ουκρανική πλευρά.

Στην σοκαριστική αποκάλυψη προχώρησε αρχικά η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, ενώ την είδηση επιβεβαίωσε και γνωστός δημοσιογράφος του Guardian μέσω twitter επικαλούμενος πηγές με άμεση γνώση για το θέμα.

Ο ίδιος έδωσε και νέες πληροφορίες για την υπόθεση, αποκαλύπτοντας πως ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς «έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες και νοσηλεύτηκε στην Τουρκία».

Ωστόσο, πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον Αμπράμοβιτς τόνισε ότι δεν ήταν σαφές ποιος στοχοποίησε τον Αμπράμοβιτς και άλλους τρεις επιχειρηματίες που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας που επίσης έπεσαν θύαματα δηλητηρίασης.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Δύσης, που εξέτασαν το περιστατικό, είναι ακόμη δύσκολο να προσδιοριστεί εάν τα συμπτώματα προκλήθηκαν από χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή από κάποιο είδος επίθεσης προερχόμενης από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Τρεις άνθρωποι που παρευρέθηκαν στη συνάντηση αξιωματούχων στο Κίεβο, στις 3 και τις 4 Μαρτίου, ένιωσαν συμπρώματα δηλητηρίασης από χημικά.

Ο άλλοτε ιδιοκτήτης της Τσέλσι και Ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνισαν ύποπτα συμπτώματα μετά από συνάντηση στο Κίεβο νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Στο θρίλερ με την δηλητηρίαση του Αμπράμοβιτς αναφέρεται και ο Guardian

Σύμφωνα με τον Shaun Walker, ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, πηγή με απ’ ευθείας γνώση δήλωση ότι «ο Ρόμαν (σσ αναφέρεται στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς) έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες» και νοσηλεύτηκε στην Τουρκία ».

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Αμπράμοβιτς -ο οποίος πηγαινοέρχεται μεταξύ Μόσχας, Λβιβ και άλλων τόπων διαπραγμάτευσης- καθώς και τουλάχιστον δύο ανώτερα μέλη της ουκρανικής ομάδας εμφάνισαν συμπτώματα που περιελάμβαναν μεταξύ άλλων κόκκινα μάτια, συνεχές και επώδυνο δάκρυ και ξεφλούδισμα του δέρματος στο πρόσωπα και τα χέρια τους, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Οι ίδιοι φέρεται να κατηγόρησαν τη Μόσχα, η οποία -όπως είπαν- ήθελε να σαμποτάρει τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς δήλωσε ότι δεν ήταν σαφές ποιος είχε βάλει στο στόχαστρο την ομάδα.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδα προανήγγειλε λίγο νωρίτερα ο ανταποκριτής της εφημερίδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Max Colchester, ο οποίος έκανε το παρακάτω tweet:

Πού αποδίδουν τη δηλητηρίαση οι Ουκρανοί

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ουκρανική πλευρά απέδωσε την δηλητηρίαση στους σκληροπυρηνικούς της Μόσχας, για να σαμποτάρουν τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Πρόσωπο κοντά στον Αμπράμοβιτς είπε ότι δεν ήταν σαφές ποιος είχε βάλει στο στόχαστρο την ομάδα.

Ο Αμπράμοβιτς και οι ουκρανοί διαπραγματευτές, στους οποίους περιλαμβάνεται ο βουλευτής των Τατάρων της Κριμαίας Ρουστέμ Ουμέροφ, βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση πλέον και η ζωή τους δεν κινδυνεύει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αμπράμοβιτς, δεν επηρεάστηκε. Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι είπε ότι δεν είχε πληροφορίες για ύποπτη δηλητηρίαση. Δυτικοί ειδικοί που εξέτασαν το περιστατικό είπαν ότι ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί εάν τα συμπτώματα προκλήθηκαν από χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή από κάποιο είδος επίθεσης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.