14 Ιανουαρίου, 2026

Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την Ουκρανία: Επί τάπητος τα σενάρια για τροφοδοσία με φυσικό αέριο

Σχετικά άρθρα

Κοινοποίηση

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας και ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος.

Δύο Έλληνες ομογενείς έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν βαριά, έπειτα από συμπλοκή με Ουκρανούς στρατιώτες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών

Το περιστατικό έγινε στο χωριό Γράνιτνα, το οποίο βρίσκεται «πλησίον της γραμμής επαφής» στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, που εξέφρασε ειλικρινά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων όπως και ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματισμένων.

«Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υπεύθυνοι της διπλής ανθρωποκτονίας είναι τρεις στρατιώτες του ουκρανικού στρατού, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους ομογενείς για ασήμαντη αιτία», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι οι Έλληνες ομογενείς της περιοχής τάσσονται υπέρ των ρωσικών θέσεων απέναντι στο Κίεβο, κάτι που σύμφωνα με τις πληροφορίες ήταν και η αιτία που ξέσπασε άγριος καυγάς.

Δηλαδή υπερασπίστηκαν την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία και στήριξαν την επανάσταση στην νότιο ανατολική Ουκρανία που οδήγησε στην ανεξαρτητοποίηση του Λουγκάνσκ και το Ντόνετσκ.

Ο Νίκος Δένδιας έχει ζητήσει να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, προκειμένου «να τονιστεί, εκ νέου, η ανάγκη προστασίας της ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία».

Σύσταση για αναχώρηση των Ελλήνων

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών έκανε σύσταση στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία, να αναχωρήσουν άμεσα. Παράλληλα, «αποθαρρύνει έντονα» όλα τα ταξίδια στη χώρα.

Προηγήθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη και υπηρεσιακών στελεχών των υπουργείων.

«Το υπουργείο Εξωτερικών αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, και παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα», ανέφερε η ανακοίνωση που εκδόθηκε.

«Συνιστάται επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο», ανέφερε ακόμη το ΥΠΕΞ. Παράλληλα, επεσήμανε ότι έχει μειωθεί στο απαραίτητο το προσωπικό της πρεσβείας στο Κίεβο και έχει ενισχυθεί εκείνο του γενικού προξενείου Μαριούπολης.