29 Απριλίου, 2024

Νέα μέτρα: Παράταση για μία εβδομάδα η εισήγηση της επιτροπής

Σχετικά άρθρα

Κοινοποίηση

Νέα μέτρα: Παράταση των υφιστάμενων μέτρων για τουλάχιστον μια ακόμη εβδομάδα, δηλαδή έως τις 23 Ιανουαρίου, και επανεξέτασή τους ανά εβδομάδα, σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, είναι η εισήγηση της επιτροπής για το πλαίσιο μέτρων κατά της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, να παραταθούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό για μία ακόμη εβδομάδα εισηγείται στην κυβέρνηση η επιτροπή των ειδικών. Η επιτροπή αποφάσισε ότι τα μέτρα θα παραταθούν για μία ακόμη εβδομάδα και την επόμενη εβδομάδα θα γίνει επαναξιολόγησή τους, λαμβάνοντας υπόψη τα κρούσματα κορονοϊού και τη μετάλλαξη Ομικρον αλλά και την εικόνα που επικρατεί στα νοσοκομεία όλης της χώρας λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα.

Η επιτροπή εισηγείται την παράταση των μέτρων που ισχύουν από τις 3 Ιανουαρίου, καταρχάς, για μία εβδομάδα και στα μέσα της ερχόμενης θα επανεκτιμηθούν αυτά τα μέτρα, όμως η εικόνα δεν πρόκειται να αλλάξει, μιας και τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν δείχνουν αποκλιμάκωση.

Η μετάλλαξη Ομικρον που επελαύνει και στη χώρα μας δεν αφήνει περιθώρια για χαλάρωση, καθώς τα κρούσματα έχουν φτάσει το τελευταίο διάστημα σε δυσθεώρητα μεγέθη και η εβδομάδα που διανύουμε, αλλά και η επόμενη αναμένεται να «χτυπήσουν» ρεκόρ. Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες ημέρες κατά μέσο όρο εντοπίζονται καθημερινά 30.000 με 35.000 θετικά κρούσματα τα περισσότερα από την μετάλλαξη Ομικρον.

Τα μέτρα που παίρνουν παράταση για μία εβδομάδα ακόμη

Διακοπή λειτουργίας κέντρων εστίασης και διασκέδασης στις 12:00 τα μεσάνυχτα
Οι πελάτες θα πρέπει να είναι μόνο καθήμενοι
Οριο ατόμων ανά τραπέζι οι 6 πελάτες.
Απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση.

«Τροποποίηση των πρωτοκόλλων, αν χρειαστεί»

Όσον αφορά τα σχολεία, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή διαβεβαίωσε ότι αν χρειαστεί και εφόσον υπάρχει σχετική εισήγηση από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι τα περίπου 25.000 θετικά τεστ που καταγράφηκαν τις δύο πρώτες μέρες επαναλειτουργίας των σχολείων είναι εν δυνάμει κρούσματα που εντοπίστηκαν από σελφ τεστ τονίζοντας ότι δεν προκλήθηκαν από την σχολική δραστηριότητα. Πρόσθεσε δε ότι τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί που ήταν στην πλειοψηφία τους ασυμπτωματικοί θα μόλυναν κάποιους καθώς υπάρχει κινητικότητα, ωστόσο με τα σελφ τεστ μπήκε φρένο στη διασπορά.

Ερωτηθείσα αν θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων, επισήμανε ότι το υπουργείο ακούει πάντα την Επιτροπή των Ειδικών.

«Δε μένουμε σταθεροί σε ένα πρωτόκολλο. Αν τα πρωτόκολλα χρειαστεί να τροποποιηθούν με εισήγηση της Επιτροπής, θα γίνει».

Ειδικά δε για το 50%+1, δήλωσε ότι δεν απασχολεί την Επιτροπή επιδημιολογικά, γιατί έχει κάνει με την κινητικότητα των σχολείων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να βγει όσο γίνεται νωρίτερα η απόφαση για την άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς που τα παιδιά τους νοσούν με κορωνοϊό.