22 Σεπτεμβρίου, 2021

Βραβείο για το Περιβάλλον στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Σχετικά άρθρα

Κοινοποίηση

Με το πρώτο Βραβείο για το Περιβάλλον GREEN AWARD 2021 στην κατηγορία «Πρότυπες Περιβαλλοντικές Πολιτικές σε Περιφέρεια» τιμήθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας από τον διεθνή ενημερωτικό φορέα «THE ECONOMIST» και το powergame.gr.


Το βραβείο παρέλαβε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο «Τhe Thessaloniki Metropolitan Summit», που αποτελεί Τhe Εconomist Εvent σε συνεργασία με το powergame και πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, παρουσία Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων, υπουργών της Κυβέρνησης, επιχειρηματιών και εκπροσώπων φορέων.
Παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε: «Το βραβείο αυτό αξίζει σε όλους τους συνεργάτες, τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους υπουργούς που βοήθησαν να υλοποιήσουμε τα έργα. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε ορισμένα μότο, τα οποία ακολουθούμε απαρέγκλιτα: Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις. Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει όσο ένας τόνος θεωρίας.
Με ταχύτητες μεγάλες μόνο η Ελλάδα και η ζωή μας αλλάζει. Γι’ αυτό χρειάζεται άμεσα, αλλαγή του προτύπου ενεργειών με ταχύτητα, απλοποίηση, ρυθμό και αυτοματισμό ενεργειών, ώστε να φτάνουμε σε αποτέλεσμα.
Χρειάζεται να προεξοφλήσουμε το μέλλον και όχι να μελλοποιούμε το παρόν, όπως γίνεται συνήθως και χάνονται ευκαιρίες. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται συνεργασία. Ο υπουργός Στέλιος Πέτσας, με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία, έδωσε νόημα στον Α’ Βαθμό Αυτοδιοίκησης με το μεγάλο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που έβγαλε από την αδράνεια τους Δήμους και δίνει τη δυνατότητα στις πόλεις να αλλάξουν, να αναγεννηθούν, να συγχρονιστούν με την εποχή. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που μπορούμε να πετύχουμε με το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο και μοντέλο του αύριο.
Συγχαρητήρια στο «The Economist» και το powergame που δίνουν τη δυνατότητα να προβληθούν οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και οι άνθρωποι που δουλεύουν. Ο θεσμός των Green Awards δίνει οξυγόνο ελπίδας ότι όσοι εργάζονται αναγνωρίζονται, διακρίνονται, προβάλλονται. Και στέλνει παντού το μήνυμα: Κάντε το ίδιο για να πάμε όλοι μαζί μπροστά» τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΕΡΓΑ
Τα Green Deal έργα και δράσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας που αξιολογήθηκαν από την Επιτροπή των Green Awards 2021 και την οδήγησαν στην κορυφή:
* Έργα ενεργειακής αναβάθμισης Δημοσίων Κτιρίων:
Τα συγκεκριμένα έργα αποτελούν μέρος του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος παλιών και ενεργοβόρων κτιρίων και την απόδοση σύγχρονων, λειτουργικών και φιλικών και περιβάλλον δημόσιων υποδομών.
Περιλαμβάνουν την ενεργειακή αναβάθμιση συνολικά 90 δημοσίων κτιρίων, με χρηματοδότηση 85 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020: Σχολεία κάθε βαθμίδας, Νοσοκομεία, Δημαρχεία, Νοσοκομεία, κτίρια Επιμελητηρίων Δικαστικά Μέγαρα κ.ά. Τα πράσινα κτίρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχουν επιλεγεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση».
* Επιδότηση με 10 εκατ. ευρώ της ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών και με 6 εκατ. ευρώ της χρήσης φυσικού αερίου σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.
* Ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού στο σύνολο του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας. Η Θεσσαλία είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που σχεδίασε, δημοπράτησε και ολοκλήρωσε την ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού στο σύνολο του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς της, εγκαθιστώντας 7.900 σύγχρονα φωτιστικά σώματα τύπου LED.
* Πράσινος Περιφερειακός Σχεδιασμός στη διαχείριση απορριμμάτων:
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πιο «πράσινη» Περιφέρεια της χώρας στον τομέα των απορριμμάτων, χωρίς περιβαλλοντικά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με δημόσιες υποδομές που δεν επιβαρύνουν οικονομικά τον πολίτη. Με τρεις ΧΥΤΑ (Βόλου, Λάρισας, Τρικάλων), με το πρώτο έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων Δυτικής Θεσσαλίας για τη μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, με ανάλογες Μονάδες να δρομολογούνται σε Λάρισα και Βόλο. Το σύνολο των οικισμών με πληθυσμό 2.000-15.000 κατοίκους καλύπτεται με έργα συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων και αποκτούν όλοι, Βιολογικό Καθαρισμό.
* Ανασύσταση της λίμνης Κάρλα:
Το εμβληματικό έργο της ανασύστασης της λίμνης Κάρλα, είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που έχει υλοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με κόστος κατασκευή 380 εκατομμύρια ευρώ.
* Κατασκευή περιφερειακών οδών, εισόδων πόλεων και κυκλικών κόμβων:
Οι περιφερειακοί δρόμοι, οι είσοδοι των πόλεων και οι κυκλικοί κόμβοι που κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αναβαθμίζουν όχι μόνο το επίπεδο οδικής ασφάλειας, αλλά και συνολικά την περιβαλλοντική ποιότητα του οδικού δικτύου. Πρόκειται για μια συντεταγμένη παρέμβαση, που εναρμονίζεται πλήρως με τους στόχους της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.
* Ολοκληρωμένες στρατηγικές για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ):
Οι ολοκληρωμένες στρατηγικές για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη στις πρωτεύουσες της Θεσσαλίας, οδηγούν σε νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 57,9 εκατ. ευρώ: δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, προμήθεια ηλεκτρικών ποδηλάτων, ποδηλατόδρομους, αστικές αναπλάσεις. Από το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων ωφελούνται και οι οικισμοί με πληθυσμό άνω των 5.000 κατοίκων, που δημιουργούν και αναβαθμίζουν υπαίθριους χώρους αλλά και οι πρωτεύουσες στα νησιά των Σποράδων.
* Ηλεκτροκίνηση του «Θεσσαλικού σιδηροδρόμου»:
Περιβαλλοντική ελάφρυνση φέρνει και το έργο της ηλεκτροκίνησης του «Θεσσαλικού σιδηροδρόμου», δηλ. του προαστιακού Παλαιοφάρσαλα – Καρδίτσα – Τρίκαλα – Καλαμπάκα. Αλλά και της γραμμής Λάρισα-Βόλος, που προχωρά σε υλοποίηση. Τα δύο έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ.
* Έλεγχοι και μετρήσεις της ποιότητας της ατμόσφαιρας.
* Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα- Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.
* Προγράμματα προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος:
Η Περιφέρεια εφαρμόζει προγράμματα προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, όπως το πρόγραμμα περισυλλογής κενών γεωργικών συσκευασιών, πρόγραμμα περισυλλογής νεκρών ζώων και το πρόγραμμα ΤΥΤΩ, που δίνει «πράσινη» λύση στη διαχείριση του πληθυσμού των τρωκτικών που καταστρέφουν τις καλλιέργειες στο Θεσσαλικό αγροτικό οικοσύστημα.
* Έργα Αντιπλημμυρικής προστασίας/Αρδευτικά:
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί και κατασκευάζει έργα για την αντιπλημμυρική προστασία και έργα αρδευτικά που συγχρονίζουν και μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα στην αγροτική παραγωγή, οδηγούν στην ορθή διαχείριση του νερού και προστατεύουν υποδομές, ανθρώπους και περιουσίες.
* Έργα Ύδρευσης:
Τα έργα ύδρευσης, διασφαλίζουν καθαρό, ποιοτικό, επαρκές πόσιμο νερό παντού. Η Περιφέρεια βραβεύτηκε για το έργο της ύδρευσης της ανατολικής πλευράς του νομού Καρδίτσας από τη λίμνη Σμοκόβου, τα έργα νερού στον Δήμο Κιλελέρ και το έργο του φράγματος στο Μαυρομάτι Μαγνησίας.
* Διεκδίκηση ολοκλήρωσης των έργων του Αχελώου:
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας διεκδικεί την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων του Αχελώου, που είναι το μεγαλύτερο green deal έργο στην Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Ο Αχελώος είναι ένα έργο πρώτης εθνικής ανάγκης, πιο επίκαιρος από ποτέ σε μια εποχή που χρειαζόμαστε φθηνή ενέργεια και νερό. Έργο υδρευτικό, αρδευτικό, τουριστικό, περιβαλλοντικό, παραγωγής «πράσινης» ενέργειας, ένα έργο ζωής που όλους ωφελεί και δεν βλάπτει κανέναν.
*Στην ίδια εκδήλωση βραβείο απέσπασε ο Δήμος Αγιάς το οποίο παρέλαβε ο δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας.

Πηγή: eleftheria.gr

spot_img