17 Μαρτίου, 2025

Ουκρανία: Η επίθεση στο Κουρσκ γυρίζει “μπούμερανγκ” στον Ζελένσκι

Σχετικά άρθρα

Κοινοποίηση

Έντονη κριτική από την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας καθώς και από στρατιωτικούς αναλυτές, δέχεται τις τελευταίες ώρες ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λόγω της ταχύτατης προέλασης του ρωσικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία, μετά την τολμηρή επιχείρηση του Κιέβου στο ρωσικό Κουρσκ.

Η εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ στις 6 Αυγούστου επιδοκιμάστηκε από την πλειοψηφία των Ουκρανών, ελπίζοντας ότι αυτή η αιφνιδιαστική κίνηση θα αναγκάσει τη Ρωσία να αποσπάσει δυνάμεις σε ένα νέο μέτωπο, αλλάζοντας έτσι τους συσχετισμούς του πολέμου υπέρ της Ουκρανίας.

Οι επικριτές υποστηρίζουν, ότι η αναδιάταξη χιλιάδων βετεράνων στρατιωτών για την επιχείρηση στο Κουρσκ αποδυνάμωσε τις ουκρανικές θέσεις.

Οι Ουκρανοί παλεύουν να μην “πέσει” το Ποκρόβσκ

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν την στρατηγικής σημασίας πόλη του Ποκρόβσκ, καταλαμβάνοντας αρκετές κοντινές πόλεις αυτή την εβδομάδα και αναγκάζοντας τις ουκρανικές μονάδες να υποχωρήσουν από τις αμυντικές τους θέσεις. Το Ποκρόβσκ, ως ένας από τους δύο βασικούς σιδηροδρομικούς και οδικούς κόμβους στο Ντονέτσκ, είναι κρίσιμο για την υλικοτεχνική υποστήριξη του ουκρανικού στρατού. Η απώλειά του θα μπορούσε να απειλήσει τις επιχειρήσεις στην περιοχή, σύμφωνα με την ουκρανική αναλυτική ομάδα Frontelligence Insight.

Δορυφορικές εικόνες από την ομάδα Black Bird Group στη Φινλανδία δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται μόλις 8 χιλιόμετρα από το Ποκρόβσκ. Μάλιστα οι τοπικές αρχές έχουν διατάξει την απομάκρυνση των κατοίκων της περιοχής.