18 Απριλίου, 2024

Μαθητές από καλλιτεχνικά και μουσικά σχολεία ζήτησαν την απόσυρση του προεδρικού διατάγματος

Σχετικά άρθρα

Κοινοποίηση

Καλλιτεχνικά και μουσικά σχολεία: «Δεν υποχωρούμε. Εντείνουμε τον αγώνα για την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος» το μήνυμα που έστειλαν με την κινητοποίησή τους έξω από το υπουργείο Παιδείας καλλιτέχνες από όλα τα είδη της Τέχνης.

Απαίτησαν την απόσυρση του κατάπτυστου ΠΔ 85/2022, που υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία τους σε επίπεδο απολυτηρίου Λυκείου και παράλληλα ανέδειξαν το πάγιο αίτημά τους για ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και δημιουργία δημόσιων σχολών Τεχνών, πανεπιστημιακού επιπέδου.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε μοτοπορεία, που ξεκίνησε από το Πεδίον του Άρεως, η οποία φθάνοντας στον χώρο της συγκέντρωσης έξω από το υπ. Παιδείας, έγινε δεκτή με χειροκροτήματα. Μουσικοί με τα μουσικά τους όργανα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου ζητώντας «Δημόσια και Δωρεάν Μουσική Εκπαίδευση» έσμιξαν με εκατοντάδες μαθητές από καλλιτεχνικά και μουσικά σχολεία, όπως του Γέρακα, της Παλλήνης, του Κερατσινίου και σπουδαστές από σχολές χορού, θεάτρου και κινηματογράφου.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνεχώς συνθήματα, ενώ μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου έπαιζαν αγωνιστικά τραγούδια.

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών μπήκε στο υπουργείο Παιδείας και ζήτησε να κλειστεί ραντεβού για συνάντηση με την υπουργό ή τον υφυπουργό, αίτημα που δεν έγινε δεκτό.

«Συνεχίζουμε!» ήταν η απάντηση των διαδηλωτών στην άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για πραγματοποίηση συνάντησης για το επίμαχο ζήτημα. Ηδη πραγματοποιούνται συνελεύσεις σε πανεπιστημιακές σχολές, καλλιτεχνικές σχολές και σωματεία για την οργάνωση του αγώνα. Για αυτή την Κυριακή προγραμματίζεται και η συνέλευση του ΠΜΣ, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί συντονισμός φορέων και σωματείων.

Η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την κατάληψη, ενώ κατάληψη ανακοίνωσε και ο Σύλλογος Σπουδαστών στη Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης έγιναν χαιρετισμοί από τα Σωματεία και τους Συλλόγους Σπουδαστών των Σχολών με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου.

«Είναι ελπιδοφόρο ότι νέα παιδιά, οι σπουδαστές κυρίως των δραματικών σχολών έχουν μπει μπροστά, για να απαιτήσουν κατ’ αρχήν μια εκπαίδευση που να αρμόζει στις ανάγκες που έχουν. Μια εκπαίδευση που πρέπει να είναι δημόσια, που πρέπει να καταλήγει σε ένα πανεπιστημιακό τίτλο και να δίνει τα πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε απέναντι μια σειρά κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια, που χτύπησαν αυτό μας το δικαίωμα. Ένα δικαίωμα, που πραγματικά στερείται από χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, παιδιά με ταλέντο που δεν μπορούν να πληρώσουν ένα βουνό λεφτά για να σπουδάσουν. Πρέπει να συνεχίσουμε. Πρέπει να τους πιέσουμε. Πρέπει να τους φοβίσουμε με τις κινητοποιήσεις μας και να κερδίσουμε αυτά που δικαιούμαστε», ανάφερε στον χαιρετισμό του ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του ΠΜΣ. Ενώ, ο Σοφιανός Πεσιρίδης από τον Σύλλογο Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου τόνισε ότι δεν πρέπει να επικρατήσει «καμιά αναμονή για λύσεις έξω από την αγωνιστική διεκδίκηση, τον συλλογικό αγώνα των σπουδαστών και καλλιτεχνών που μπορεί να επιβάλλει την άρση του ΠΔ. Απέναντι στη δοσμένη κατάσταση είναι πιο ώριμο από ποτέ, χωρίς καμία αναμονή οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών να ζητήσουμε εδώ και τώρα ανώτατες σπουδές στα αντικείμενά μας, πτυχία με αξία ανά αντικείμενο. Υπάρχει και η δυνατότητα και η υποδομή σήμερα, ώστε οι καλλιτεχνικές σπουδές να αναβαθμιστούν ουσιαστικά, αυτό να κατοχυρωθεί με συγκεκριμένα πτυχία, εργασιακά δικαιώματα για όλους τους καλλιτέχνες».

«Θέλουμε δημόσια και δωρεάν Μουσική Εκπαίδευση», διατράνωσε ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. «Θέλουμε δημόσια Ανώτατη Παιδεία, όλα τα υπόλοιπα είναι κοροϊδία» έγραφε το πανό του Συλλόγου Σχολών Χορών – Θεάτρου Κινηματογράφου. «Ανώτατες καλλιτεχνικές σπουδές, όχι απολυτήρια Λυκείου και ΙΕΚ», ζήτησε η Ένωση Σκηνοθετών και Δημιουργών. Η Ένωση Εικαστικών Εκπαιδευτικών μέσα από το πολύχρωμο πανό της διατράνωσε ότι «Το σκοτάδι δεν θα περάσει, η Τέχνη στο Λύκειο θα φτάσει».

Το «παρών» έδωσαν ακόμα μαθητές από Καλλιτεχνικά και Μουσικά Σχολεία, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος (ΠΟΘΑ) που είχε αποφασίσει στάση εργασίας σε όλες τις πρόβες, τις παραστάσεις, τα μαθήματα, τα γυρίσματα, τα studio και τα εργαστήρια, το ΣΕΗ και άλλοι.

902.gr