«Κλείδωσε» η ημερομηνία της επίσκεψης της Ανγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα, η οποία θα έρθει στην Αθήνα στις 29 Οκτωβρίου, ημέρα Παρασκευή.
Η Ανγκελα Μέρκελ διάγει τις τελευταίες της εβδομάδες στην Καγκελαρία, καθώς η κεντρική εκτίμηση είναι πως ως τα Χριστούγεννα θα έχει σχηματιστεί στη Γερμανία ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός «Φανάρι» υπό την ηγεσία του Ολαφ Σολτς και τη συμμετοχή Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων. Υπό αυτό το πρίσμα, η ίδια κάνει μια…αποχαιρετιστήρια περιοδεία, ένα farewell tour πρακτικά, με επισκέψεις σε σημαντικές πρωτεύουσες.
Χθες Σάββατο, για παράδειγμα, βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποία διατηρεί άρτια σχέση και ήταν μια «σταθερά» στα 16 χρόνια της παρουσίας της στην Καγκελαρία, με δεδομένο ότι ο Τούρκος πρόεδρος εξελέγη το 2002.
Και η Ελλάδα, όμως, ήταν ένα σημαντικό κεφάλαιο της πορείας της. Η ίδια μάλιστα, πριν από λίγους μήνες, αναγνώρισε ως τη δυσκολότερη στιγμή της θητείας της όταν ζήτησε πολλές θυσίες από τους Έλληνες, στο πλαίσιο των προγραμμάτων σταθεροποίησης.
Η ίδια είχε θερμότερες ή όχι και τόσο θερμές σχέσεις με όλους τους πρωθυπουργούς μετά τον Κώστα Καραμανλή, με κορυφαία ίσως αυτή που διατήρησε με τον Αλέξη Τσίπρα, καίτοι προέρχονταν από εντελώς διαφορετικές αφετηρίες και η σχέση τους ξεκίνησε με πολλές δυσκολίες.
Η κυρία Μέρκελ, λοιπόν, θα επιστρέψει για μια τελευταία φορά στην Ελλάδα ως Καγκελάριος και θα συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη, ενώ μένει να φανεί πόσο εκτενές θα είναι το πρόγραμμα της. Την πρόσκληση απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία και έγινε αποδεκτή.
Βεβαίως, στην Αθήνα περιμένουν να δουν ποια θα είναι η σύνθεση της νέας γερμανικής κυβέρνησης ως προς τις ισορροπίες ισχύος, ποιοι θα πάρουν κρίσιμα υπουργεία, όπως το Οικονομικών και το Εξωτερικών, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχουν σπουδαίες προσδοκίες για ραγδαία αλλαγή πολιτική στα καίρια μέτωπα.
Η επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία
Το προσφυγικό και οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, αλλά και τα ελληνοτουρκικά ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης της Άνγκελα Μέρκελ με τον Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο προεδρικό θέρετρο στα Θεραπειά της Κωνσταντινούπολης.
Μάλιστα η απερχόμενη καγκελάριος έκανε παρέμβαση για τα ελληνοτουρκικά κατά την συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση, τονίζοντας πως πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος και οι διερευνητικές για την επίλυση των θεμάτων μεταξύ των δυο χωρών. Κάποια θέματα είναι δύσκολα και χρειάζονται χρόνο, πρόσθεσε, κάνοντας αναφορά και στο Κυπριακό.
Η Άγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε την Τουρκία για τελευταία φορά ως καγκελάριος. Πριν από την συναντηση, από την βεράντα του θερέτρου Ούμπερ, Ερντογάν και Μέρκελ είδαν την θέα του Βοσπόρου και χαιρέτησαν τον κόσμο.
Η Μέρκελ στα 16 χρόνια της καγκελαρίας της είχε ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν. Πρόσφατα εξήρε άλλωστε τον ρόλο της Τουρκίας στο προσφυγικό. Κατά την επίσκεψή της στην Ιερουσαλήμ την περασμένη εβδομάδα ανέφερε πως διαδραματίζει κεντρικό ρόλο για την ΕΕ.
Αιχμές Ερντογάν για την Ελλάδα
Στην συνάντηση, εκτός από τις διμερείς σχέσεις Άγκυρας-Βερολίνου, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και η κατάσταση στην Συρία, αλλά και το θέμα της Λιβύης. Το Αφγανιστάν, ιδιαίτερα σε συνάρτηση με το προσφυγικό, ήταν επίσης ένα απο τα πιο σημαντικά θέματα.
Η Μέρκελ, αφού τόνισε ότι έχουν δοθεί στην Τουρκία 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ ως βόηθεια από την ΕΕ, επανέλαβε πως είναι απαραίτητη η συνεργασία και η στήριξη της Τουρκίας στο θέμα αυτό.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν παρέλειψε να αφήσει κάποιες «σπόντες» κατά της Ελλάδας και της ΕΕ. Απαντώντας σε ερώτηση για το προσφυγικό, ανέφερε ότι, σε αντίθεση με την Ελλάδα που κρατάει τα σύνορά της κλειστά, η Τουρκία δεν δύναται να σπρώχνει εκτός συνόρων τους μετανάστες, αλλά προσπαθεί να τους παράσχει μία ικανοποιητική φιλοξενία.
Διεθνείς επαφές Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, έχει πλούσιο διεθνές πρόγραμμα τις επόμενες εβδομάδες. Την Τρίτη έρχονται στην Αθήνα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ-Σίσι, ο οποίος θα βρεθεί και στο Μαξίμου το πρωί εκείνης της μέρας για να συζητήσει με τον πρωθυπουργό.
Το πρωί της Πέμπτης ο κ. Μητσοτάκης θα είναι στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα συζητηθούν και τα μέτρα για την ενέργεια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Ο κ. Μητσοτάκης προσέρχεται με μια ιδιότυπη τριμερή, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ενώ στην Αθήνα υπάρχει η αισιοδοξία ότι η καλή πορεία της οικονομίας θα δώσει το περιθώριο για ουσιαστική στήριξη των καταναλωτών για αρκετούς μήνες.
Στις αρχές της άλλης εβδομάδας, δε, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ενώ, με βάση το πρόγραμμα, το πυκνό πρόγραμμα ταξιδιών θα συνεχιστεί και τον Νοέμβριο.