Παρελάσεις: Εντός της ημέρας αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, για τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη εν όψει της 28ης Οκτωβρίου και τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου.
Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα» εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση στις ΜΕΘ που είναι γεμάτες από ανεμβολίαστους.
Η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε «πως υπάρχει σημαντική διασπορά του ιού όπως δείχνουν τα λύματα της Θεσσαλονίκης». Αναφορικά για το αν πρέπει να γίνουν παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις είπε «πως καλύτερα να παρθούν αποφάσεις μία εβδομάδα πριν από τις παρελάσεις, εξαιτίας των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμών».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο κ. Σαρηγιάννης, ο οποίος εκτίμησε πως «με τις παρελάσεις μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα». Να σημειώσουμε ότι σε καθεστώς mini lockdown έχουν τεθεί από τις 06:00 την Παρασκευή το πρωί οι Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκιδική και Κιλκίς, λόγω μεγάλης εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Μακεδονία.
«Ναι» στις παρελάσεις από Εξαδάκτυλο
Την ανάγκη να γίνει ο Οκτώβριος μήνας εμβολιασμών επεσήμανε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Οι μισοί έχουμε εμβολιαστεί. Αντί να διαμαρτυρόμαστε για την επιβολή των μέτρων στη Θεσσαλονίκη, καλύτερα να εμβολιαστούμε. Αντί να έχουμε έναν μήνα γκρίνιας, να τον μετατρέψουμε σε μήνα εμβολιασμού για να μπούμε σε έναν ασφαλέστερο χειμώνα. Το έκαναν στην Κρήτη, μπορούμε να το κάνουμε σε όσες περιοχές είναι στο κόκκινο», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης τόνισε πως δεν πρέπει να τίθεται θέμα διεξαγωγής παρελάσεων ή εορταστικών εκδηλώσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτό που προέχει είναι να «σωθούν» τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.
Επί του ζητήματος τοποθετήθηκε πριν μερικές ημέρες και η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη τονίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνουν παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις τον Οκτώβριο, στις πόλεις που έχουν υψηλό ιικό φορτίο και κρούσματα.
Παράλληλα, επισήμανε ότι οι συναυλίες δεν μπορεί να συνεχιστούν με τον τρόπο που γίνονται τώρα. «Πρέπει να ξεκινήσουν οι έλεγχοι. Δεν μπορούμε να μπούμε σε δεύτερο χειμώνα σαν τον περυσινό. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Όταν υπάρχει πολύς κόσμος και ο εμβολιασμένος μπορεί να έχει νοσήσει και να μεταδώσει», επισήμανε.
Ερωτηθείσα σήμερα στον ΣΚΑΪ αν πρέπει να κλείσουν και τα μπουζούκια, η κ. Παγώνη, είπε ότι μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν για να μπορεί ο κόσμος να ξεδώσει, ωστόσο χρειάζεται να τηρούνται τα μέτρα. «Να είναι καθιστοί και να μη χορεύουν», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά στις παρελάσεις, ξεκαθάρισε ότι στις πόλεις που έχουν υψηλό ιικό φορτίο και κρούσματα, δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν οι μαθητικές παρελάσεις, γιατί θα δημιουργηθεί συνωστισμός. «Στη Θεσσαλονίκη να κάνει παρέλαση μόνο ο στρατός. Στην Αθήνα θα μπορούσαν να κάνουν και μαθητικές, αλλά όχι με πολλούς θεατές και με τήρηση των αποστάσεων», ανέφερε.
Εντελώς διαφορετική ωστόσο είναι η προσέγγιση που προτείνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. «Η παρέλαση νομίζω ότι πρέπει να γίνει με λίγα παιδιά, με μάσκα και αποστάσεις. Και το να μη γίνει είναι πιθανή λύση.
Τι θα γίνει με τις παρελάσεις στη Θεσσαλονίκη
Σχετικά με το θέμα των παρελάσεων στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της 28ης Οκτωβρίου, ο κ. Εξαδάκτυλος ξεκαθάρισε πως δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για το ζήτημα.
«Έστω και με αυστηρά μέτρα οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνουν αλλιώς θα διχαστεί η κοινωνία και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει αν είχαμε εμβολιαστεί. Δεν έχει τεθεί πάντως θέμα στην Επιτροπή αναβολής της εκδηλώσεων. Δεν ξέρουμε αν ισχύει κάτι για την Επιτροπή απ όσα γράφονται», τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Έχουν ακυρωθεί τρεις παρελάσεις
Τον τελευταίο 1,5 χρόνο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έχουν ακυρωθεί οι τρεις μεγάλες παρελάσεις, με εξαίρεση αυτήν της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα την περασμένη Ανοιξη, η οποία έγινε με ιδιαίτερες τιμές λόγω της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, με καλεσμένους ξένους ηγέτες από το εξωτερικό, αλλά χωρίς την παρουσία κόσμου. Οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου 2020 όπως και οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου 2020 είχαν ακυρωθεί.
«Ο στόχος είναι να κάνουμε παρελάσεις. Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα τοποθετούμαστε ανάλογα με το πώς αυτά διαμορφώνονται, κυρίως όταν πλησιάζει ο καιρός», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, μάλιστα, ο κ. Οικονόμου είχε φέρει το παράδειγμα των γιορτών του καλοκαιριού λέγοντας ότι «μέσα στο καλοκαίρι είχαμε γιορτές που έγιναν με ένα πλαίσιο μέτρων. Σε σχέση με πέρυσι να μην ξεχνάμε ότι έχουμε πολύ κόσμος εμβολιασμένο. Θέλουμε να ανεβάσουμε ακόμα περισσότερο τα ποσοστά εμβολιασμού.
Θεσσαλονίκη: Κανονικά η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου – «Με τη συμμετοχή όλων, όχι μόνο εμβολιασμένων»
«Κανονικά η παρέλαση»
Ερωτηθείς σχετικώς, σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης επιβεβαίωσε πως θα γίνουν κανονικά οι εορτασμοί του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου, προσθέτοντας πως η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή όλων των πολιτών, όχι μόνο των εμβολιασμένων.
Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, η παρέλαση θα γίνει «με τήρηση των υγειονομικών μέτρων και ισχυρή παρότρυνση για χρήση της μάσκας».
«Έχουμε άνοιγμα των περισσότερων δραστηριοτήτων. Προφανώς αυτό γίνεται με κάποιους περιορισμούς. Δεν είναι δυνατόν να πούμε πως μόνο την παρέλαση δεν θα κάνουμε» πρόσθεσε ο υπουργός.
Υπενθυμίζεται πως αυξητική τάση στη συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Από την Πέμπτη, άλλωστε, η Θεσσαλονίκη εισήλθε σε μίνι lockdown, λόγω της επιδημιολογικής επιβάρυνσης που παρατηρείται στην περιοχή, αλλά και την πίεση στα νοσοκομεία που προκαλείται από τις αυξημένες διακομιδές από τη βόρεια Ελλάδα.