17 Οκτωβρίου, 2021

Αποκλειστικό: Θέση επιτρόπου άμυνας συστήνει η ΕΕ

Σχετικά άρθρα

Κοινοποίηση

ΕΕ: Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του inea.gr, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στον τομέα της άμυνας, σε παγκόσμιο επίπεδο, έφεραν στο τραπέζι των συζητήσεων την σύσταση ενός κεντρικού συστήματος ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έρχεται ο ευρωστρατός: Η απάντηση της Γαλλίας στη συμφωνία AUKUS

Αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα σάλπισε η Γαλλία μετά τον ναυτικό αποκλεισμό της από τον Ειρηνικό, με αφορμή την ακύρωση της συμφωνίας για την προμήθεια υποβρυχίων από το Παρίσι για λογαριασμό της Αυστραλίας. Η πρώτη και ηχηρή συνέπεια από το τριμερές αγγλοσαξωνικό σύμφωνο ασφάλειας AUKUS (ΗΠΑ, Αυστραλία, Μ. Βρετανία) είχε ως αποτέλεσμα να λειτουργήσει ως επιταχυντής μια αυτόνομη «ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική», με τη Γαλλία να κάνει σπριντ για να καλύψει το χαμένο έδαφος.

«Υπό τη γαλλική Προεδρία»

Αξίζει να αναφέρουμε ότι προστίθεται στο παζλ των νέων επιδιώξεων της ΕΕ στη σκιά της AUKUS και η ηχηρή αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Η ώρα των αποφάσεων για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας ήρθε, με τις Βρυξέλλες να δρομολογούν τις εξελίξεις, με επίκεντρο δράσης το Παρίσι. Συγκεκριμένα, στον ετήσιο απολογισμό της για τη δράση της Ένωσης το 2021 η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ασφάλειας και άμυνας για το οποίο η απάντηση είναι λιγότερη συνεργασία. Πρέπει να επενδύσουμε στην κοινή εταιρική σχέση μας και να αξιοποιήσουμε τη μοναδική δύναμη της κάθε πλευράς» αναφερόμενη στο ΝΑΤΟ, ενώ έθεσε τις εξελίξεις υπό την ηγεσία των Ηλυσίων, προαναγγέλλοντας πως «υπό τη γαλλική Προεδρία, ο πρόεδρος κ. Μακρόν και εγώ θα συγκαλέσουμε Σύνοδο Κορυφής για την ευρωπαϊκή άμυνα».

Κλειδί η Γαλλική Προεδρία

Στην πράξη, οι όποιες αποφάσεις για την ανάπτυξη της πρώτης μορφής ευρωστρατού αναμένεται να ληφθούν από τον Ιανουάριο του 2022 και μέχρι τα τέλη του Ιουνίου του έτους, οπότε και η Γαλλία αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ.

Η σύμπτωση, άλλωστε, της ευρωπαϊκής προεδρίας με έναν πιο δυναμικό (αν όχι τον δυναμικότερο λόγω της αποχώρησης της Γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελας Μέρκελ) από το Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν ευνοείται και από το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ, αφού η προεδρεύουσα χώρα είναι σε ανοιχτή γραμμή τόσο με την Πρόεδρο της Κομισιόν, όσο και τον εκάστοτε επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, συγκεκριμένα τον Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο τελευταίος , άλλωστε, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης με 5.000 στρατιώτες, ζητώντας από τα 27 κράτη – μέλη να δράσουν άμεσα. «Πρέπει να είμαστε ικανοί να ενεργήσουμε με ταχύτητα» δήλωσε ο κ. Μπορέλ, με φόντο το χάος μετά την αμερικανική απομάκρυνση από το Αφγανιστάν.

Ανοιχτός ο δρόμος

Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα ανάπτυξης δύναμης ταχείας αντίδρασης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απολύτως δυνατή από το 1999, ενώ το κενό που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια είχε καλυφθεί από τη στενή συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, συνεργασία που τίθεται σε νέο πλαίσιο μετά την επιλογή των ΗΠΑ να υποχωρήσει μερικώς από το βορειοατλαντικό σύμφωνο, επιμερίζοντας τις δυνάμεις της μεταξύ ΝΑΤΟ και AUKUS.

Για το λόγο αυτό (δεδομένου ότι οι επιχειρησιακές δυνατότητες της AUKUS επεμβαίνουν και το ΝΑΤΟ) η Γαλλία δεν φαίνεται διατεθειμένη να χάσει περισσότερο χρόνο, ανακτώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων, μετά το αρχικό σοκ.

Με έδρα το Παρίσι, εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς η ανάκτηση του γαλλικού γοήτρου, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας συμφώνησε με τον Ινδό ομόλογό του να συνεργαστούν οι δύο χώρες τους σε ένα πρόγραμμα για την προώθηση «μιας πραγματικά πολυμερούς διεθνής τάξης», ανακοίνωσε απόψε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ανδρών.

Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και ο Σουμπραχμανιάν Τζαϊσανκάρ συμφώνησαν επίσης να εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία τους που βασίζεται «σε μια σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης μεταξύ δύο μεγάλων κυρίαρχων κρατών του Ινδοειρηνικού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Δυνατότητα ανάπτυξης ευρωστρατού

Την εγρήγορση που καταγράφεται στο Παρίσι αναφορικά με τη δυνατότητα ανάπτυξης ευρωστρατού απηχούν και οι δηλώσεις του Κλεμέντε Μπον, υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναρωτήθηκε σήμερα γιατί θα πρέπει να εξασφαλίζουν την άμυνα της Ευρώπης οι ΗΠΑ.

«Είναι στο χέρι μας να το κάνουμε, έχουμε την τεχνογνωσία, τα οικονομικά μέσα και την ικανότητα» τόνισε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό France24.

Ο Κλεμέντε Μπον άφησε να φανεί και η πικρία του για τη στάση του Λονδίνου λέγοντας ότι μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ επέστρεψε στη σχέση εξάρτησης με την Ουάσιγκτον. Αιχμηρός ήταν και απέναντι στους Αυστραλούς: «Δεν ξέρω πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε τους Αυστραλούς εταίρους μας τώρα. Δεν ήταν μια κίνηση εναντίον της Γαλλίας, υπονομεύει την εμπιστοσύνη της Ευρώπης».

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ)

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι υπάρχει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ) που ιδρύθηκε το 2004. Βοηθά τα 26 κράτη μέλη του (όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εκτός από τη Δανία) στην ανάπτυξη των στρατιωτικών τους πόρων.

Προωθεί τη συνεργασία, ξεκινά νέες πρωτοβουλίες και προτείνει λύσεις για τη βελτίωση των αμυντικών ικανοτήτων. Επίσης, βοηθά τα κράτη μέλη που το επιθυμούν να αναπτύσσουν κοινές αμυντικές ικανότητες.

Ο ΕΟΑ διευκολύνει σημαντικά την ανάπτυξη ικανοτήτων που αποτελούν τη βάση της Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και Άμυνας (ΚΠΑΑ)Αναζητήστε διαθέσιμες μεταφράσεις του συνδέσμου αυτούEN••• της ΕΕ.

Επικεφαλής του οργανισμού, ο οποίος εδρεύει στις Βρυξέλλες και απασχολεί 140 άτομα, είναι η Φεντερίκα ΜογκερίνιEN, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τι ακριβώς κάνει

Ο ΕΟΑ βοηθά τα 26 κράτη μέλη του -όλες τις χώρες της ΕΕ εκτός από τη Δανία- στη βελτίωση των αμυντικών ικανοτήτων τους μέσω της ευρωπαϊκής συνεργασίας.

Λειτουργεί ως φορέας διευκόλυνσης και διαμεσολαβητής για τα υπουργεία άμυνας που είναι πρόθυμα να συνεργαστούν σε κοινά σχέδια αμυντικών ικανοτήτων.

Ο οργανισμός αποτελεί κόμβο ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας. Η εμπειρογνωσία και τα δίκτυα που διαθέτει του δίνουν τη δυνατότητα να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα στον τομέα της άμυνας, το οποίο περιλαμβάνει τα εξής:

εναρμόνιση των απαιτήσεων για την ανάπτυξη επιχειρησιακών ικανοτήτων
έρευνα και καινοτομία για την ανάπτυξη τεχνολογικών μοντέλων
κατάρτιση και ασκήσεις στον τομέα της συντήρησης με στόχο τη στήριξη επιχειρήσεων στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής ασφαλείας και άμυνας.
Ο ΕΟΑ εργάζεται επίσης για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και ενεργεί ως διαμεσολαβητής και φορέας μεταξύ των στρατιωτικών φορέων των κρατών μελών και των πολιτικών της ΕΕ οι οποίες επηρεάζουν τον τομέα της άμυνας.

Τον Μάιο του 2017 τα κράτη μέλη συμφώνησαν να διευρύνουν την αποστολή του οργανισμούEN, καθιστώντας τον, μεταξύ άλλων, κεντρικό φορέα για τις σχετικές με την άμυνα δραστηριότητες που χρηματοδοτεί η ΕΕ.

Δομή

Ο οργανισμός περιλαμβάνει 3 επιχειρησιακές διευθύνσεις:

Σχεδιασμός και στήριξη της συνεργασίας EN
Ικανότητες, εξοπλισμός και τεχνολογία EN
Ευρωπαϊκές συνέργειες και καινοτομία EN

Πώς λειτουργεί

Ο οργανισμός στηρίζει την αμυντική συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Βοηθά, μέσω ειδικών σχεδίων συνεργασίας, τα μέλη του σε από κοινού συμφωνηθέντες τομείς προτεραιότητας.

Διακρίνεται για την ευελιξία, την εμπειρογνωσία και την οικονομική του αποδοτικότητα:

Ευελιξία:

προσφέρει εξατομικευμένη στήριξη σε σχέδια στα οποία συμμετέχουν τουλάχιστον δύο χώρες, βοηθώντας τες να εναρμονίσουν τις στρατηγικές τους προτεραιότητες, τις λειτουργικές τους απαιτήσεις, ή το ενδιαφέρον τους για ένα συγκεκριμένο έργο.

Εμπειρογνωσία:

Αν και ο ΕΟΑ είναι σχετικά μικρός, η εμπειρογνωσία του είναι ευρέως αναγνωρισμένη. Το προσωπικό του οργανισμού εργάζεται κατανεμημένο σε ομάδες εμπειρογνωμόνωνEN και έχει στενούς δεσμούς με τους ομολόγους του στα κράτη μέλη της ΕΕ και σε άλλους ευρωπαϊκούς και πολυεθνικούς οργανισμούςEN.
Οικονομική αποδοτικότητα: Ο προϋπολογισμός του ΕΟΑ αποτελείται από έναν γενικό προϋπολογισμό, προϋπολογισμούς που συνδέονται με συγκεκριμένα έργα ή προγράμματα και προϋπολογισμούς που προκύπτουν από πρόσθετα έσοδα. Περισσότερα για τον τρόπο κατανομής του προϋπολογισμού του ΕΟΑEN.

Ποιοι ωφελούνται

Τα κράτη μέλη της ΕΕ (ΕΕ-27, εκτός της Δανίας) ωφελούνται από την ευέλικτη προσέγγιση του οργανισμού που τους παρέχει τη δυνατότητα να αποφασίζουν για τη συμμετοχή τους σύμφωνα με τις εθνικές τους αμυντικές ανάγκες.

Βοηθά τα ευρωπαϊκά υπουργεία Άμυνας στην αντιμετώπιση ελλείψεων στον τομέα των αμυντικών ικανοτήτων και της κατάρτισης.

Ο ΕΟΑ έχει επίσης συνάψει συμφωνίες με ορισμένες χώρες εκτός ΕΕEN (Νορβηγία, Σερβία, Ελβετία και Ουκρανία).

spot_img